Tošin bunar 122,
Novi Beograd

Tel: 011/3193 676 Mob: 063/254 103
Radno vreme: 8-16h, subotom 8-14h

Dostavljamo robu CITY EXPRESS om na teritoriji cele Srbije!

Cenovnik usluga City Express-a možete
pogledati ovde.

Priprema podloge

PRIPREMA PODLOGE

Jedan od osnovnih preduslova za dobro postavljanje parketa je ravna i čvrsta podloga. Betonske košuljice koje se krune ili su neravne potrebno je prvo sanirati.
To se radi samonivelirajućim masama za izravnavanje betonskih košuljica i prajmerima kojima se košuljica maže pre izravnavanja. Loša su rešenja ravnanje bilo kakvim lepkovima, a pogotovo lepkom za parket. Mase za keramiku i mase za parket su različite. Masa za keramiku je manje tvrdoće i žilavosti i ne trpi utezanja i druge sile iz drveta. Zato je skoro duplo jeftinija. Vrlo je verovatno da će se posle pogrešnog izbora mase za nivelaciju, nivelisani sloj vremenom iskruniti i da će parket početi da se ugiba i škripi. Obratite na ovo pažnju jer mala ušteda na startu, može vam izazvati velike probleme kasnije.

Košuljica, pored toga, treba da bude odmašćena, čista, bez prašine tj. usisana, da bi lepak mogao čvrsto da se zalepi i stegne.

SUVOĆA KOŠULJICE

Betonska košuljica na koju se parket postavlja mora da bude suva. Dozvoljena vlažnost po JUS standardima je do 3%. U nezvaničnim razgovorima sa stručnjacima iz Instituta za ispitivanje materijala republike Srbije dobili smo sledeće informacije i preporuke:

  • vlažnost košuljice trebalo bi da bude oko 2,5-3%
  • košuljica ne bi trebalo da bude tanja od 3,5 do 4 cm.
  • sušenje košuljice te debljine traje 5 – 6 nedelja. Taj rok može biti i kraći i duži jer na sušenje utiču temperatura i vlažnost vazduha, kao i provetrenost prostora.
  • svaki sledeći cm debljine košuljice znatno produžava rok sušenja.

Vlažna ili nedovoljno suva košuljica u praksi redovno dovodi do korićenja i podizanja parketa.